Udržujte troubu v čistotě
To je úplný základ. Pokud byste totiž pekla i přes nánosy nečistot a usazenin, trouba by musela vynaložit větší úsilí, aby se zahřála na požadovanou teplotu. Navíc by pekla i nerovnoměrně. Po každém pečení ji tedy vytřete vlhkým hadříkem a 1x týdně důkladně umyjte (postačí i domácí čistič jako citron, jedlá soda a kypřící prášek). Bude vás hřát pocit ušetřených korun i ušetřené planety.
Neotvírejte troubu během pečení
Pokrm sledujte pouze přes okénko. Každým otevřením trouby se může teplota snížit až o 25 stupňů. Ale pokud ji přece jen potřebujete otevřít, větrejte rychle.
Tip: nastudujte si všechny funkce vaší trouby, co umí? Rozmrazování, pára, gril, teploměr a tak dále.
Při koupi nové trouby se kromě funkcí a vzhledu zajímejte také o energetickou třídu.
Používejte zbytkové teplo
Naučte se používat zbytkové teplo. Až příště budete péct, vypněte pokrm o 10 minut dříve a nechte ho takzvaně „dojít“. Bát se nemusíte, ještě dlouho po vypnutí je trouba dostatečně vyhřátá.
Na ohřívaní používejte mikrovlnku
Zbyl vám výtečný pokrm ze včerejší večeře? Ohřejte si ho dnes k obědu. Ale použijte k tomu mikrovlnku. Používat totiž troubu k ohřívání jídel se opravdu nevyplatí. Možná k mikrovlnné troubě nemáte tolik důvěry, ale na ohřev je nejvhodnější.
Pečte víc jídel najednou
Troubu pouštějte maximálně využitou. K večeři děláte kuře? Bezva, přihoďte ještě plech s bramborami a zeleninou. Při pečení cukroví dejte do trouby klidně 2-3 plechy najednou. Jen u toho mějte na paměti, že pokrmy musí vyžadovat stejnou teplotu pečení.
Používejte vhodné materiály do trouby
V tomto případě vsaďte na sklo a keramiku. Rychleji se zahřejí a lépe drží teplo. Výrazně tím zkrátíte dobu pečení a ušetříte pár korun v peněžence.
Tip: chcete jídlo připravit o něco rychleji? Tak ho nakrájejte na menší kousky (maso, zelenina)