Jaké vitamíny v zimě doplňovat

V létě je to jednodušší. Čerstvé ovoce a zelenina jsou stále na dosah. A slunce svítí většinou celý den. Naproti tomu v zimních měsících je tma už v 16 hodin a čerstvé ovoce už také není tak dostupné. 

Proč byste se v zimě měla zaměřit na vitamíny?

  • vitamíny posilují obranyschopnost organismu
  • snižují únavu a napětí těla
  • zajistí správné fungování organismu a metabolismu

jídlo

Vitamín D

Vitamín D si naše tělo neumí (v dostatečném množství) vyrobit samo. Proto ho má většina populace nedostatek. Přitom je důležitý pro zdraví kostí, zubů a dobrou imunitu. Díky němu se vápník v těle lépe vstřebává. Jeho nedostatek poznáte právě podle větší lámavosti vlasů, kostí, kazivosti zubů a únavy. Zhruba 90% vitamínu D získáte ze slunečního záření. Zbytek doplňte potravinami. Na talíř si co nejčastěji dejte ryby (makrela, losos), houby, vejce a tresčí játra.

Tip: pokud se bojíte, že vitamínu D máte nedostatek, kupte si v lékárně tablety

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu a nervového systému. Jeho nedostatek se projeví únavou, kožními vyrážkami a pokleslou náladou. Mezi největší přírodní zdroje patří sýry, obiloviny, ořechy, luštěniny a kvasnice. 

mandle

Vitamín C

Právě v zimě je vitamín C tolik důležitý, protože posiluje imunitu. Navíc snižuje únavu, chrání buňky před volnými radikály a přispívá k tvorbě kolagenu. Na jeho nedostatek vám upozorní například prasklé koutky úst, časté modřiny, únava, vyčerpání a kazivost zubů. Velkým zdrojem vitamínu C je brokolice, brambory, rajčata, citrusy, květák a šípek.

Z minerálů se zaměřte především na selen a zinek. Do nákupního seznamu si připište luštěniny, celozrnné obiloviny, vnitřnosti, červené maso, mléčné výrobky, ovesné vločky, ořechy a slunečnicová semínka.

Během celé zimy dodržujte následující pravidla zdravé životosprávy:

  • dostatek spánku
  • dostatek tekutin
  • pohyb
  • relaxace