Japonská kuchyně je velmi populární, a to i u nás. Snad v každém městě dnes už najdete sushi restauraci, v které se většinou podávají i jiné asijské speciality. Některé nabízejí i typické japonské dezerty. Ale jejich největší výběr najdete samozřejmě v samotném Japonsku, kde máte i téměř stoprocentní jistotu té pravé autentické chuti.

třešeň

Co sladkého musíte rozhodně ochutnat při cestě do Japonska?

Dorayaki

Tento dezert se skládá ze dvou vrství sladkého těsta, které je velmi podobné americkým lívancům. Dříve se dorayaki dělalo jen z jedné vrstvy, to se vak změnila v první polovině 20. století. Mezi těstem je náplň, která je tvořena z pasty ze sladkých fazolí.

Kakigori

Dezert, který vás potěší zejména v horké letní dny. Kakigori je totiž tvořené ledovou drtí, připomínající naši ledovou tříšť. Led je poté polit sladkým sirupem. Nejtradičnější je sirup ze zeleného čaje a navrch přijde ještě trochu pasty ze sladkých fazolí. Dnes už najdete dezert s mnoha obměnami, například místo pasty se dává nahoru trochu krému.

Mochi koláčky

Jeden z nejtradičnějších dezertů Japonska. Neodmyslitelně patří k oslavám Nového roku, ale konzumuje se celoročně. Jedná se o maličké koláčky tvořené těstem z lepkavé rýže, které obsahují nejrůznější náplně. Ovocné, ze zeleného čaje, červených fazolí nebo sezamu. Někdy se ještě navíc obalují v cukru.

Castella

Castella je dezert, který seženete na mnoha místech. Prodává se běžně i v supermarketech v podlouhlých krabicích. Jedná se o sladké, měkké těsto, které se krájí do obdélníkových nebo čtvercových tvarů. Dělá se v mnoha variantách, s medem, hnědým cukrem nebo třeba práškem ze zeleného čaje.

květy

Kinako Dango

Jedná se o malé kulaté koláčky z lepivé rýže, z které se vytvoří těsto, které se sladí cukrem. Hotové koláčky jsou potom obalovány v mouce ze sójových bobů, která má lehce ořechovou chuť a ve spojitosti s rýží tvoří skvělou kombinaci. Obvykle se servírují napíchnuté po třech nebo po čtyřech na dřevěné špejli.